De historie
De airbrush bestaat eigenlijk al heel lang. De techniek was al in gebruik bij de prehistorische mens, in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Met een strootje werd het pigment op de rotswanden geblazen.
Met de opkomst van de fotografie gebruikten de fotografen de retoucheerspuit om hun foto’s te retoucheren en te verfraaien.
In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw zien we het gebruik van de airbrush opkomen voor het vervaardigen van commerciele kunst, zoals posters. Wie kent niet de pin-ups van Vargas.
Rond 1960 kende de airbrushtechniek een ware hausse. Vooral de reclamebureaus maakten er driftig gebruik van om hun advertentieillustraties een gelikt uiterlijk te geven.
Tegenwoordig is die functie geheel overgenomen door de computer.
 
De werking.
De airbrush zelf is niet groter dan een vulpen. De pen is d.m.v. een slang verbonden met een compressor. Die zorgt voor een constante en gelijkmatige luchttoevoer. Bovenop de pen bevindt zich een klein reservoir voor de verf of de inkt. Daar bevindt zich ook de trekker/knop die je instaat stelt veel lucht toe te voegen of juist heel weing. De aangevoerde lucht zorgt voor de verstuiving van de verf of de inkt. De toevoer van de inkt/verf is te regelen door een naald die door de airbrush loopt en via diezelfde trekker/knop te manipuleren is. Het vereist heel wat oefening om een gelijkmatig vlak en een rechte lijn te spuiten.
 
Je begint met een schets. Die wordt heel dun op een drager getekend. Meestal speciaal airbrush papier. Canvas wordt ook gebruikt. Zelfs metaal, denk maar aan het pimpen van auto’s en motoren. Je kunt dan uit de vrije hand gaan spuiten, maar je kunt ook gebruik maken van mallen, sjablonen en zelfs speciale film. In principe geldt: hoe verder de mal van het doek af blijft hoe vager de lijn wordt. Dus als je film gebruikt die strak op de drager ligt krijg je ook een zeer strakke belijning.
 
Als je op deze manier je tekening helemaal hebt ingevuld kun je alle mallen en film verwijderen en begint de afwerking. Het inschilderen van kleine details of het oplichten van bepaalde partijen met behulp van een gum of een scalpel.
 
De airbrushtechniek kent tegenwoordig veel toepassingen. Het wordt niet alleen gebruikt in de kunsten maar ook in de autowereld en modelbouw. Grimeurs en schoonheidsspecialisten werken met de airbrush. Zelfs taartenmakers gebruiken de airbrush bij het versieren van hun taarten.